19 Kasım 2012 Pazartesi

Türk İslam Birliği Yolunda


"Yeni Bir Ortadoğu İnşa Edeceğiz"
Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'ın katılımıyla gerçekleşen ''Dörtlü Suriye Toplantısı'' için Kahire'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İttihadiye Sarayı'nda, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile görüştü.

Türkiye'nin, Suriye'de akan kanın durması için bugüne kadar elinden geleni yaptığını vurgulayan Davutoğlu, ''Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Mekke ve Tahran'da dile getirdiği Suriye ile ilgili görüşlerini de destekliyoruz. Türkiye ve Mısır, Suriye'deki sorunun çözümü konusunda, olaya aynı pozisyon ve perspektiften bakmaktadır'' diye konuştu.
Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasındaki işbirliğinin sınırının olmadığını, Türkiye'nin tecrübesini Mısır ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.
Mısır ile ikili ilişkilerin üst düzeye çıkarılacağını dile getiren Davutoğlu, ''Mısır ile işbirliği içinde diğer devletlerin katılımıyla birlikte yeni bir Ortadoğu inşa edeceğiz'' ifadesini kullandı.
www.haberturk.com
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Türkiye Mazlumların Hamisidir
İstanbul'da düzenlenen ''Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler'' konulu konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolüne dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye, Orta Doğu'da mazlumların hwamisidir. Mazlum kim ise sadece onun hamisidir'' dedi.
Davutoğlu, İstanbul'da düzenlenen ''Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler'' konulu konferansın katılımcılarına Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde akşam yemeği verdi.
Burada yaptığı konuşmada, Davutoğlu, ''Hristiyanı, Müslümanı, Sünnisi, Şiisi, Alevisi, Nusayrisi, Dürzisi, Katoliği, Süryanisi, Keldanisi... Bütün bu Orta Doğu'nun sahibi hep beraber biziz'' dedi.
''Türkiye Cumhuriyeti olarak, 'Arap uyanışı' dediğimiz bölgesel uyanışa bakarken bir mezhep, bir etnisite, bir din görmedik'' diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Biz Mısır'da Tahrir Meydanı'nın yanında dururken, meydandaki gençlerin kiminin Hristiyan, kiminin Müslüman olduğuna bakmadık. Tahrir Meydanı'nın, Tahrir felsefesinin, Tahrir ruhunun yanında durduk. Suriye'ye baktığımızda da kimin Sünni, kimin Şii, kimin Hristiyan, kimin Alevi olduğuna bakmıyoruz. Bütünüyle Suriye halkının yanındayız.''
Türkiye'nin Orta Doğu'da ''insanlık onuru'' için mücadele verenlerin yanında olduğunun altını çizen Davutoğlu, ''Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Tunus'ta Buazizi kendini yaktığında stratejik ve ahlaki bir karar aldık. Bu onur savaşında sıradan Orta Doğu insanının yanında yer alacağız. Bu bölgeyi bölmek isteyenlere, bu bölgede yeni soğuk savaşlar çıkarmak isteyenlere karşı bu bölgenin ortak kimliğini, bizim şehirlerimize de tecessüm eden kimliğini hayata geçireceğiz. Kim insan canına kıyıyorsa, zulmediyorsa, ona karşı çıkacağız'' diye konuştu.
Orta Doğu'nun, bütün semavi dinlerin yeşerdiği coğrafya olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ''Bütün semavi dinlerin geliştiği, ulu bir çınar olarak insanlığa bir sığınak olduğu bu büyük coğrafya neden bugün savaşların, etnik ve mezhebi çatışmaların, büyük kıyımların coğrafyası haline geldi? Bu bölgede neden köklü bir siyaset kültürü maalesef yok? Neden bütün merhamet dinlerinin doğduğu bu coğrafyaya şiddet ve öfke hakim? Neden Rabbimiz’in en büyük kaynakları bahşettiği, en zengin doğal kaynakların bulunduğu bu coğrafyada büyük, gelişmiş, halkına refah veren ekonomiler yok?'' şeklindeki soruların sorulması gerektiğini vurguladı. Ancak bu soruların dışarıdan bir bakışla sorulmaması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, ''Bunu oryantalistçe sormayacağız. Bunu içeriden bakarak, aynaya bakarak soracağız, nefsimize soracağız. Hristiyan, Sünni, Şii, Katolik, Ermeni, Ortodoks olarak, hangi kimlikte olursak olalım, aynaya bakarak soracağız. Ama aynada sadece kendimizi görmeyeceğiz, bütün bu geleneğin temsilcilerini göreceğiz, aynı bugün bir arada olduğumuz gibi'' diye konuştu.
-''Burada yapmak istediğimiz bir tür ahitleşmedir''-
Semavi dinlerin temsilcilerinin İstanbul'da buluşmasını anlamlı bulduğunu belirten Davutoğlu, ''Özellikle bu toplantı vesilesiyle burada yapmak istediğimiz bir tür ahitleşmedir. Şunu söyleyelim; Din adamları, siyasetçiler, aydınlar olarak biz ortak kaderimiz için beraber çalışacağız. Bölünmemize izin vermeyeceğiz. Ortak bir vizyonla bölgemizi tekrar inşa edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Davutoğlu, ''kadim medeniyet birikiminin son başkenti'' olarak nitelediği İstanbul'un, büyük medeniyetlerin asırlarca yan yana yaşadığı bir kültür merkezi olduğunun altını çizerek, ''İstanbul, sadece bize, Türklere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil, bütün kadim medeniyetin temsilcilerine açıktır ve onların şehridir. İSTANBUL SİZİN ŞEHRİNİZDİR VE EBEDİYETE KADAR DA SİZİN ŞEHRİNİZ, BÜTÜN İNSANLIĞIN ŞEHRİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder